Maar wat dan wel?

Blog van Sandra Hoving

Waarom “Maar wat dan wel?” niet meer mijn vraag is

Er was een periode in mijn leven, zo’n 3 jaar geleden, dat ik me volledig verloren voelde. Ik had ontzettend hard gewerkt en gevochten. Voor mijn studie, mijn relatie, mijn werk… eigenlijk voor goedkeuring, voor de bevestiging dat ik er mocht zijn, iets betekende. Maar omdat mijn werk als lerares Nederlands mij minder betekenis gaf dan ik had gehoopt, verloor ik mijn zin. Minder zingeving, minder zin en daardoor weer minder betekenis. Het voelde voor mij als falen op falen. Vooral omdat ik er zoveel energie in had gestoken.

Al die gerichte energie zorgde ervoor dat alles wat ik naast lerares Nederlands nog meer was stukje bij beetje wegviel. Ik werd mijn beroep, identificeerde me ermee. Sandra = lerares Nederlands, that’s it. Ergens merkte ik dat dit gebeurde, maar ik kon het al niet meer stoppen, ik werd meegezogen in de hectiek van het onderwijs.

Natuurlijk hield ik dit niet lang vol. Ik ben gevoelig en moest al die tijd mijn sensitiviteit wegstoppen om me staande te houden. Op een gegeven moment zei mijn lichaam: “No more. Het is klaar. Je gaat nu maar 1 ding doen en dat is Sandra Hoving zijn. Niets meer, niets minder.” Mijn identiteit “lerares Nederlands” viel weg en dat was doodeng. Mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde vlogen tegelijkertijd met die titel de deur uit. Ik hoorde mezelf denken: “Ik kan maar één ding, lesgeven, en blijkbaar kan ik zelfs dát niet!”

Omdat ik ergens nog een bronnetje van vertrouwen in me had en op den duur een klein beetje durfde te geloven dat ik wél dingen kon en uiteindelijk zou gaan ontdekken wat, besloot ik erover te gaan schrijven. Met een positieve insteek. Met de vraag: “Maar wat dan wel?” Ik begon een blogspot blogje en deelde de link met een paar vriendinnen. Een paar maanden later ging ik over op WordPress en deelde ik mijn stukjes met de wereld. Maarwatdanwel.nl was geboren.

Ik vond schrijven niet makkelijk, maar voor mij was het noodzakelijk. Schrijven betekende beweging, betrokkenheid en bewustzijn voor me. Ik leerde mezelf opnieuw kennen door te schrijven en te delen. Uiteindelijk ging het helemaal niet over wat ik dan wel kon of wilde met werk, maar over alles wat me bezighield. Dat was een poosje fijn.

Het laatste jaar knaagde er iets. Mijn gevoel zei me dat “Maar wat dan wel?” niet meer klopte, niet meer paste. Waarom het niet meer voor me werkte wist ik niet, waardoor ik niet goed wist wat ik ermee moest. Ik bedacht dat het misschien fijn zou zijn om gewoon mijn naam te gaan gebruiken als blogtitel. Ja, waarom niet? En toen ineens waren er meerdere mensen om me heen met hetzelfde idee, die het ook direct uitvoerden. En daar was mijn tekortgedachte: “Hm, ja, als ik het nu óók doe, lijkt het alsof ik ze nadoe.” Ik schoof het weer aan de kant. Probeerde dingen te creëren op een plek die me geen kracht meer gaf. Het ging moeizaam.

Op een dag, ongeveer een maand geleden, wist een slim persoon mij te vertellen waarom het niet meer voor me werkte. Deze prachtige blogtitel, hoe positief ook, was ontstaan vanuit iets negatiefs. Het was geboren in iets wat ik níet meer wilde en daardoor zat er een zware lading onder. Het lerares-zijn en het niet meer willen was nog steeds de oorsprong van alles wat ik de wereld in stuurde. En dat voelde ik, dat zware. Die verklaring was net dat ene zetje dat ik nodig had om weer te gaan creëren. Nu vanuit enthousiasme. En waaah wat is dat fijn!

“Maar wat dan wel?” is mijn vraag niet meer. Hij is niet meer relevant. Ik ben niet meer wel of niet lerares Nederlands, het leven is voor mij geen zoektocht meer. Ik ben gewoon Sandra Hoving, ik doe dingen, ik kan dingen, ik hou van dingen. En ik bén vooral gewoon. Van zoeken naar zijn, van niet-weten naar gaandeweg ontdekken.

Vanaf nu schrijf ik dus verder op mijn nieuwe website, sandrahoving.nl. Gewoon over alles wat me bezighoudt. Ik vind het fantastisch als je me daar ook volgt. Schrijf je vooral in voor de nieuwsbrief, like mijn facebookpagina en hou me in de gaten. Want er gebeuren mooie dingen! 🙂

«

© 2020 Maar wat dan wel?. Thema door Anders Norén.

%d bloggers liken dit: