Maar wat dan wel?

Blog van Sandra Hoving

Een nieuw begin

Wow, lekker, weer een verjaardag, weer een jaartje ouder, weer ietsje dichterbij de 30 en ietsje verder bij mijn jeugd vandaan. Weer reden voor een feestje, voor cadeautjes krijgen, voor even wat extra aandacht krijgen zonder dat ik er iets voor hoef te doen. Gewoon, omdat ik besta. En weer een jaar overleefd heb.

Zulke dagen, verjaardagen, maar ook feestdagen en mijlpalen laten me altijd even terugblikken, even kijken naar de periode die deze dag afsluit. Wat is er in de tussentijd veranderd? Hoe ver ben ik al gekomen?

Een jaar geleden werd ik 27. Om het te vieren at ik een extreem zoete pannenkoek op het pannenkoekschip. Met lieve vrienden. En ik kreeg daar mijn eerste verjaardagscadeau: een hele mooie steen aan een ketting (labradoriet, voor de geïnteresseerden). Het was lekker weer en we liepen vanuit de binnenstad van Zwolle naar de Aalanden, waar ik die nacht voor het eerst in m’n nieuwe flatje zou gaan slapen. We namen beneden afscheid en ik ging naar 8 hoog. Twee weken had ik er fulltime geklust en op mijn verjaardag sliep ik er voor het eerst. Het was voor mij het begin van een hele nieuwe periode.

Nu ben ik 28. Nooit had ik gedacht dat ik een jaar later net naar Utrecht verhuisd zou zijn. Dat ik het huis waar ik zoveel tijd en geld in had geïnvesteerd alweer verlaten zou hebben. Nooit had ik gedacht dat ik het jaarprogramma van 365 dagen succesvol zou gaan doen. Ik kende het al, maar ik dacht dat zoiets nooit haalbaar zou zijn. Nooit had ik gedacht dat ik zoveel lieve en fijne mensen zou ontmoeten. Nooit had ik gedacht dat ik met een vreemde een week in zijn bus op pad zou gaan. Nooit had ik gedacht dat dat me zoveel zou brengen.

Het is bizar hoe snel het voorbij is gevlogen en hoeveel er is gebeurd. Natuurlijk hoopte en droomde ik een jaar geleden dingen die niet zijn uitgekomen, maar ik heb geen haast. Alles kan nog.

Op een bepaalde manier neem ik na zo’n terugblik altijd een besluit. Dat deze dag het begin is van iets nieuws, een nieuwe fase. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ik verzin een schone lei en heb ‘m daarmee ook. Ik spreek mijn dromen uit, mijn voornemens en mijn intenties. Ik kijk uit naar nieuw, naar fris, naar toekomst.

Dit jaar heb ik, eigenlijk net als vorig jaar, niet alleen een nieuw levensjaar gekregen, maar ook een nieuwe omgeving. Ik begin weer bij het begin, op een andere plek, in een andere stad. Nieuw is lekker, nieuw is fijn, maar soms is nieuw ook ontzettend spannend en confronterend. Ik merk nu dat ik voor een echte frisse start tóch nog wat dingen op te ruimen heb die ik even vergeten was. Maar dat is oké, dat is helemaal goed, het kost alleen wat tijd.

Gelukkig heb ik geen verhuizing, verjaardag of nieuwjaarsdag nodig om opnieuw te beginnen. Want elke dag is op zichzelf al een nieuw begin.

« »

© 2020 Maar wat dan wel?. Thema door Anders Norén.

%d bloggers liken dit: