Austin Kleon

Voor mij is dit het boek waar het allemaal mee begon. Ongeveer een jaar geleden las ik in Flow magazine over dit boekje en ik besloot het te kopen. De ondertitel, “10 dingen die niemand je vertelt over creativiteit,” sprak me enorm aan. Ik was nog helemaal niet van plan iets creatiefs te gaan doen, maar toch wilde ik het direct lezen (want iedereen kan toch wel een beetje creativiteit in z’n leven gebruiken?). Zo zat ik even later met Bob in het stadsparkje op een kleedje van de zon te genieten met dit boekje in m’n handen. Want ja, het is een klein boekje, je hebt ‘m binnen een uur uit.

Maarja, geniaal natuurlijk! Ik was helemaal fan, ik had direct zin om dingen te gaan maken! Maar wat dan? Dat werd de vraag. Het was me in ieder geval duidelijk dat ik echt iets wilde gaan maken en ik denk ook dat ik hierdoor op het idee ben gekomen om een blog te beginnen. Ergens vorig jaar is dus het zaadje geplant en nu ben ik van start gegaan met mijn eigen website!

Nu ik alweer een heel stuk verder ben, heb ik ‘m nóg maar een keer gelezen en ik vind hem nog steeds geniaal. Het is een hele praktische handleiding voor als je in je leven dingen wilt creëren. Wat voor “dingen”, dat maakt helemaal niet uit!

In het boekje worden de 10 tips (de dingen die niemand je vertelt over creativiteit dus) uitgewerkt in een eigen hoofdstukje.

  1. Beter slim gejat dan slecht bedacht
  2. Je kunt al beginnen vóórdat je weet wie je bent
  3. Schrijf het boek dat je zelf wilt lezen
  4. Gebruik je handen
  5. Nevenprojecten & hobby’s zijn belangrijk
  6. Maak goed werk en deel het met anderen
  7. Grenzen bestaan niet meer
  8. Wees vriendelijk (we leven in een kleine wereld)
  9. Wees saai (alleen zo raakt je werk af)
  10. Creativiteit is schrappen

Nou, ik zou hier nog heel lang over kunnen praten, maar je kunt het beter gewoon lezen als je net als ik, diep van binnen, die drive voelt om op een of andere manier iets te maken. Het spoort je aan om direct aan de slag te gaan en het zorgt voor nieuwe inspiratie!