Maar wat dan wel?

Blog van Sandra Hoving

De creatiespiraal

natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid

Marinus Knoope

 

Vaak als ik een nieuw boek heb gelezen dat een beetje bij mij past, ben ik volledig in de wolken. Deze keer dus ook! Wow, wat een idee, wat een theorie, wat een verhaal!

Dit boek is gewoon 42, het antwoord op de vraag van het leven, wat de vraag dan ook moge zijn. Op een van de eerste pagina’s, na een beknopte uitleg over wat “de creatiespiraal” is, staat dit fantastische stukje.

“Zoals de appelboom zeker weet dat zijn bloesem een voorbode is van het fruit, zo weet jij zeker dat jouw wensen een voorgevoel zijn van wat jij later zult beleven.

Er is echter wel een belangrijk verschil tussen jouw gang door de creatiespiraal en de gang van een appelboom door de seizoenen. Voor zover ons bekend is de appelboom zichzelf namelijk niet bewust. Een appelboom zal dus niet om zich heen zien om te kijken wat andere fruitbomen aan het doen zijn. Zou hij dat wel doen en ontdekken dat hij midden tussen de perenbomen staat, dan zou hij wel eens op het idee kunnen komen dat hij niet normaal is. Erger nog, hij zou kunnen proberen om peren te gaan maken.

Of stel je voor: hij had ouders waar hij als jong boompje regelmatig van te horen kreeg dat je bescheiden moet zijn in dit leven en hij probeert in plaats van appels, kersen te maken. Kersen zijn per slot van rekening heel wat kleiner dan appels. Of hij heeft vrienden die hem proberen wijs te maken dat hij wel wat vrolijker zou mogen zijn en hij probeert het daarom met bananen.

Als een appelboom ergens goed in is, dan is dat in het produceren van appels. Appelbomen die proberen iets anders te maken dan appels, krijgen het bijzonder moeilijk en raken binnen de kortste keren ernstig gefrustreerd.”

Nu is niet het hele boek een verglijking gelukkig, maar dit stukje geeft je een goed beeld van de strekking en de toon van het boek. Marinus Knoope heeft het heel echt, humoristisch en vanuit zichzelf geschreven, waardoor het heel makkelijk leest.

Het idee van de creatiespiraal is dat je je eigen authentieke wensen werkelijkheid kunt maken door twaalf stappen te doorlopen, namelijk: wensen, verbeelden, geloven, uiten, onderzoeken, plannen, beslissen, handelen, volharden, ontvangen, waarderen en ontspannen. Het boek is ingedeeld in een theoretisch en een praktisch gedeelte, waarin heel duidelijk en beeldend wordt uitgelegd hoe het werkt en hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Het mooie is dat de creatiespiraal niet alleen toe te passen is op de wensen die je hebt, je kunt er ook mee verklaren hoe het komt dat je in dezelfde patronen blijft hangen, plus je leest natuurlijk hoe je eruit kunt komen. Het wordt ook ineens duidelijk hoe het nou komt dat het lijkt alsof het geluk sommige mensen maar aan komt waaien, terwijl anderen keer op keer pech hebben. Erg boeiend en… wow gewoon!

Eigenlijk lijkt de theorie van de creatiespiraal een beetje op “The Secret”, voor zover ik daar nog iets van weet. Het grote verschil is dat The Secret spreekt van een universum, waar je je wensen naartoe moet sturen. Als je maar alle stappen zet, geeft het universum je vanzelf wat je wilt. Andersom betekent dit ook dat als je iets vervelends overkomt, je dus blijkbaar negatieve gedachten het universum in hebt gestuurd. Deze overtuiging kan enorm deprimerend zijn.

De creatiespiraal gaat uit van de kracht van je ziel, je innerlijke en meestal onbewuste wensen, en die van je brein. Als jij gelooft in je eigen wensen, dan ga je daarnaar handelen, straal je dat uit en trek je mensen en dingen naar je toe die je helpen bij het realiseren ervan. Je bent niet afhankelijk van een universum, je geeft het allemaal zelf vorm. Daarnaast gebeuren er in het leven ontelbare dingen waar je geen invloed op hebt, maar die je wel iets leren en je misschien wel helpen dichter bij jouw gewenste werkelijkheid te komen.

Ik ben dit boek gaan lezen op aanraden van mijn coach en wat ben ik blij dat zij ‘m aangeraden heeft zeg! Het is zo praktisch en ik heb er enorm veel aan. Er komt vast nog wel een verwijzing in een blogje!

« »

© 2020 Maar wat dan wel?. Thema door Anders Norén.

%d bloggers liken dit: