Nee, echt niet. Ik kan niet zeggen wat er wel of niet gaat gebeuren. En dat is frustrerend, want eigenlijk wil ik dat wel. Gewoon, om een beetje controle te houden. Niet dat ik daar nou dag in dag uit mee bezig ben, maar op sommige momenten in je leven kun je op een bepaald punt schijnbaar geen invloed meer uitoefenen op de uitkomst en kun je alleen maar afwachten. Denk aan een sollicitatiegesprek of, zoals vandaag voor mij geldt, een hospiteeravond.

Nou heb ik geleerd dat je gedachten nogal veel invloed hebben op je werkelijkheid, meer nog dan je denkt. En ja, daar geloof ik helemaal in. De afgelopen tijd heb ik redelijk wat sollicitatiegesprekken en hospiteeravonden mogen meemaken en het is ontzettend duidelijk dat wanneer ik er al van tevoren erg op hoop dat het wat wordt, ik er met meer spanning in ga, meer forceer en minder mezelf ben. De uitkomst is dan vaak ook negatief. Maar een instelling van “ik zie wel” of (sinds de laatste tijd) “ik solliciteer niet bij hen, zij solliciteren bij míj” brengt veel meer ontspanning en dus ook authenticiteit met zich mee. Dus hey, daarin heb ik redelijk wat kunnen oefenen en dat zit wel snor.

Maar dan komt het. Als het hospiteren of het solliciteren er eenmaal op zit en ik ben enthousiast dan probeer ik met mijn gedachten de keuze van de andere partij te voorspellen en te beïnvloeden. Alle kleine signalen haal ik erbij, mijn gevoel, mijn intuïtie, ik analyseer de gebeurtenissen en ik kijk naar statistieken (vanavond was ik bijvoorbeeld de eerste kandidaat, zou dat in mijn voordeel kunnen werken?). Daarnaast maak ik mezelf wijs dat de gedachten die ik nu heb er ook nog invloed op hebben. Aan de ene kant denk ik: als ik er te hard op hoop krijg ik het niet. Maar aan de andere kant: ik moet positieve gedachten erover hebben want dan krijg ik het eerder.

En wat blijkt? Na al deze keren oefenen?
Nee, ik heb er echt totaal geen invloed op en ik kan het al helemaal niet voorspellen.

Je kunt het wel raden. Ik wil heel graag wonen in de kamer die ik vanavond bekeken heb. Wow, wat een mooie kamer en wat een leuke huisgenoten! Ik hoop dat ze net zo enthousiast over mij zijn!

Gelukkig duimt iedereen die ik heb gesproken voor me. Dat heeft dan in ieder geval invloed, toch?